Evren bir simülasyon mu?Ya yaşadığımız  dünya gerçek değilse ?
3 mins read

Evren bir simülasyon mu?Ya yaşadığımız dünya gerçek değilse ?

Oldukça az sayıda insan, çoğunlukla neden olmasın gerçeğine dayanarak durumun böyle olabileceğini düşünüyor. Bilgisayarlarımız giderek daha da güçleniyor, peki gelecekte kendi mini evrenimizi üretemeyeceğimizi kim söyleyebilir?

NASA bilim insanı Rich Terrile, The Guardian’a şunları söyledi: “Eğer birkaç on yıl sonra teknolojinin mevcut hızıyla ilerlemeye devam edersek, çok hızlı bir şekilde insanlardan çok daha fazla sayıda simülasyonlarda yaşayan yapay varlıkların olduğu bir toplum olacağız. “

Ancak yakın zamanda bir grup bilim insanı, temel olarak kuantum mekaniği nedeniyle teoriyi dışladıklarını söyledi . Yani henüz bir simülasyonun içinde olmayabiliriz; tabii düşünmemizi istedikleri şey bu değilse.

Elon Musk bir zamanlar bir simülasyonda yaşıyor olmamızın mümkün olduğunu söylemişti . Bu teoriyi ortaya atan ilk kişi o değil. Tartışma, eğer simülasyon yeterince iyiyse hiçbir zaman kesin olarak bilemeyeceğimiz yönündedir.

Baktığınız ekran, soluduğunuz hava, ayaklarınızın altındaki zemin ve hatta vücudunuzu oluşturan en küçük parçacıklar bile gerçekte var olmayabilir mi?

Çevremizdeki dünyanın kaosunun gelişmiş bir bilgisayar similasyonun sonucu olması mümkün mü, hatta muhtemel mi? Peki ya başka birinin oyunundaki karakterlerden ibaretsek?

Gerçekliğin göründüğü gibi olmadığı fikri ve korkusu, en ünlüsü The Matrix olan filmlerden Çinli filozof Zhuangzi’nin binlerce yıl önce yazdığı ‘kelebeğin rüyası’na kadar görülebilir.

Morpheus’un korkunç gerçeği açığa vurmadan önce Neo’ya sarf ettiği kötü şöhretli sözleriyle:

Ne hissedebildiğiniz, ne koklayabildiğiniz, ne tadabildiğiniz ve görebildiğinizden bahsediyorsanız, o zaman ‘gerçek’ sadece beyniniz tarafından yorumlanan elektrik sinyalleridir.

2003’te filozof Nick Bostrom, olasılığın kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Gelecekteki uygarlıkların, neredeyse sonsuz sayıda simülasyon çalıştırabilecek kadar çok miktarda hesaplama gücüne erişebileceğini savundu.

Eğer durum buysa, milyarlarca tarih simülasyonundan birinin içinde olma olasılığımız neredeyse kesin görünüyor. Ya da insan-sonrası toplumlar tarihi simüle etmek için hiçbir nedene sahip değil veya hiçbir zaman bu teknolojik yeterliliğe ulaşamıyor.

Sonraki on yılda bu fikir (dünyamızın gerçek olma ihtimalinin ‘milyarda bir’ olduğunu söyleyen)Elon Musk ve (olasılığı hâlâ tedirgin edici olan yüzde 50’ye indiren) Neil DeGrasse Tyson tarafından desteklendi . İki kişinin “bilim adamlarını bizi simülasyondan kurtarmak için çalışmalarını gizlice teşvik edecek kadar ileri” gitmesiyle, Silikon Vadisi milyarderlerinin bunu kendilerinin araştırmaya çalıştığı bile bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir