Motokurye Vergisi Geliyor
Moto kuryeler, pandemiyle birlikte hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artan talep ve gelişen teknoloji ile bu sektör hızla büyüdü ve binlerce kişiye iş imkanı sağladı. Bu büyümeyle birlikte hükümet şirket çalışanı olmayan ve kendi hesabına çalışan motokuryelerin kazancına vergi getirmeyi planlıyor.
Mevcut sistemde, sigortalı olarak çalışan moto kuryeler vergilendirme açısından bir problem teşkil etmiyor. Şirketler tarafından ödenen ücretler gelir vergisine tabi tutuluyor ve beyan ediliyor. Asıl sorun, kendi hesabına çalışan ve gelir elde eden moto kuryelerde karşımıza çıkıyor.
TORBA YASA TASLAĞINDA MOTOKURYE VERGİSİ DE VAR
Bu noktada, torba yasa taslağı ile moto kuryeler için yeni bir vergi düzenlemesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile moto kuryeler, sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınıyor. Fakat vergilendirme usulü basitleştirilerek belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendiriliyorlar.
Yeni sistemde moto kuryelerin Türkiye’de kurulu bir bankada özel bir hesap açmaları ve tüm hasılatlarını bu hesap üzerinden tahsil etmeleri gerekiyor. Bankalar ise bu hesaplara aktarılan tutarlardan %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak beyan edip vergi dairesine ödeyecek.
Yıllık brüt hasılatı 2024 yılı için belirlenen 3 milyon lirayı aşmayan moto kuryeler, banka tarafından yapılan %15 kesintiler dışında beyanname vermekle yükümlü olmayacak. 3 milyon lirayı aşan kazançlarda ise yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekecek.
Bu yeni düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Düzenlemenin moto kuryeler için vergilendirmeyi basitleştirmesi ve daha fazla kontrol imkanı sağlaması hedefleniyor.