Welcome to Our Website

Vücuttaki Tüm Zehri Atıyor! Bu Besin Adeta Şifa Deposu

Mevsimsel hastalıkların arttığı bu dönemde, sağlığımızı desteklemek için tüketmemiz gereken önemli bir besin olan tahinden ve tahinin sağladığı faydalardan bahsedelim.

Tahinin temel hammaddesi susamdır. Susam, simitlerin ve çöreklerin üzerine serpiştirilen, çıtır çıtır bir lezzet sunan, damaklarda uzun süre tat bırakan bir aroma kaynağıdır. Susam, susam bitkisinin tohumlarından elde edilir ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. Susam bitkisi, ince ve tüylü bir gövdeye sahiptir ve genellikle 30 ila 125 santimetre arasında boya ulaşabilir. Susam tohumları, yaklaşık olarak %60 yağ ve %25 protein içerirler.

Tahin, yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar ve kansere karşı koruyucu etkiler sunar. Aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olur, idrar söktürücü özellikleri taşır ve cildin güzelliğini destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığını destekler. Ayrıca vücuda alınan ağır metaller, zararlı bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların neden olduğu toksinlere karşı koruma sağlar.

Tahinde bol miktarda bulunan E vitamini, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybının, özellikle Alzheimer hastalığının önlenmesinde olumlu etkilere sahip olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Dolayısıyla, tahin tüketerek bu sayısız faydayı vücudumuza kazandırabiliriz.

E vitamini, son derece güçlü bir antioksidandır ve vücuda enerji verir. Tahin, iki çorba kaşığı ile yaklaşık olarak yarım kilo biftekte bulunan kadar protein içerir. Ayrıca kendine özgü bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun süre bozulmadan saklanabilir. Safra taşlarının düşürülmesine, nefes darlığına ve bronşite karşı olumlu etkileri olduğu bilinir.

Tahin ayrıca anne sütünü arıtma özelliği taşır ve çocukların beyin ve zeka gelişimine katkı sağlar. Kemik gelişimine de olumlu etkileri vardır, içerdiği bazı maddeler sayesinde oldukça faydalıdır.

Tahinin tek başına tadı biraz özel olabilir, ancak pekmezle karıştırarak hem lezzetini artırabilir hem de daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Saf tahin tüketimi mide sağlığını destekler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca tahin, kolesterol içermez ve besinlerin midemizde daha uzun süre kalmasına yardımcı olarak açlık hissini geciktirebilir. Tahini sevmiyorsanız, tahin sosuyla hazırlanan bol yeşillikli bir salata oldukça besleyici olabilir. Ayrıca humus şeklinde tüketmek de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Humus, zengin bir vitamin ve antioksidan kaynağıdır, doğal bir antidepresan olarak etki edebilir, sindirimi düzeltebilir ve iştah kontrolüne yardımcı olabilir.

TAHİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini destekleyerek vücut direncini arttırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır.
  • Yüksek oranda enerji içeren tahin, kaybedilen enerjinin kolayca yerine konmasını sağlayarak zindelik ve canlılık verir.
  • Kalsiyum açısından zengindir ve özellikle büyüme çağındaki çocukları kemik gelişimi ve güçlenmesinde önemli rol oynar. Kemik erimesi gibi ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
  • İçeriğinde yer alan E vitamini nedeniyle cilde uygulanan tahin maskesi, ciltteki kırışıklıkların giderilmesine ve cildin parlak ışıl ışıl görünmesine faydalıdır. 1 tatlı kaşığı tahin kullanılarak hazırlanan tahin cilt maskesi cildin nem oranının dengeler.
  • Antioksidan içeriği nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunu engeller oluşan hücrelerin vücuda etkisini azaltır.
  • Ağır metallerin vücutta yarattığı hasarlara karşı vücudu korur.
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyonları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....